luni, 4 ianuarie 2010

Cea mai draga!

In munca aceasta,de a ingriji persoane in varsta,este recomandat a nu pune prea mult suflet.Traind insa ,ca intr-o familie,te atasezi vrand,nevrand.



Pe Jackie am ajuns sa o iubim.Fosta artista de circ,dansatoare de cabaret a ramas frumoasa si la 86 de ani.Avea o dantura perfecta(nu proteza) .Cand zambea ea,se lumina toata casa.Avea insa,momente de dementa ce greu le puteam stapani.Nu prea lucrau medicamentele.



Nu a avut copiii ei ci doar ai celor 2 soti cu care a fost casatorita.Tutela ,insa asupra averii ei o aveau doua nepoate de sora,care,pe toate caile au cautat sa o ascunda,sa nu-i dea de urma alti pretendenti la avere.

Aceste nepoate erau paranoice,pur si simplu.Imi amintesc ca de Paste,de la biserica babutele au primit cosuri cu bunatati,care au fost impartite la intamplare.Jackie avea si o felicitare din partea celor care au donat cadourile.Una din nepoate a facut niste istericale ca nu am stiut sa-i zicem cine-i persoana care a scris felicitarea.



In cateva luni am reusit sa o facem sa umble,ajutata bineinteles.Ea doar se tara pe jos,nu putea sta singura in picioare.Am facut marea prostie sa le aratam nepoatelor acest lucru.Foarte tarziu am inteles ca ele vroiau ca matusa lor sa moara cat mai repede,sa le mai ramana lor din avere,nu sa umble si sa mai traiasca.Nu ne-am "prins"nici cand ne-au zis sa nu-i dam noi sa manance.Sa o lasam sa manance ea singura.Ea nu putea,nu-si nimerea gura decat 30-40%.Noi o ajutam oricum,cand scorpiile nu erau acolo.
Stia sa zica in romaneste - lasa chilotii -!
In loc sa se prinda de bara sa ma ajute cand o ridicam pe pe WC,ea isi prindea cu o mina chilotii si pantalonii.Eu i-am zis de cateva ori in romaneste - lasa chilotii- si ea a repetat.Cand era la baie nu mai astepta sa zic eu ca zicea ea mai repede.Era o draguta.

Dupa 6 luni,nepoatele au anuntat-o pe sefa mea ca o muta.(era prea bine ingrijita si ele nu asta voiau)Ne-a lasat un gol si in suflet si in casa.Am simtit lipsa zambetului ei.

Mexicana care venea sa faca baie la babele mele,avea sector si in casa unde a fost mutata.Ma tinea la curent cat de murdara o gaseste,cat de izolata.La noi era in centrul atentiei.
Dupa doua luni,Tina mi-a spus ca Jackie a murit.

Mi-a parut rau,dar am invatat un lucru.Sa nu mai dau amanunte familiilor si sa nu le spun cat de bine le merge mamelor lor,sau ce progrese au facut dupa operatie,sau dupa comotie cerebrala.Nu poti sa sti ce gandesc.Un lucru va spun doar ,ca se platesc bani multi pentru a sta intr-o casa ca cea in care lucrez eu......

7 comentarii:

  1. Le va veni randul si la nepoate, iar averea nu le va tine de cald!
    Se spune ca in dar s-a luat, in dar s-a dat!

    RăspundețiȘtergere
  2. @MARADA.Biblia scrie:Mostenirile castigate pe nedrept,nu aduc fericire!Si stiu lucrul acesta de acasa.Cazuri reale,intamplate cunostintelor mele.
    Zilele acestea am citit pe un blog,nu-mi aduc aminte care,cum bloggerita isi amintea ce spunea bunica ei:NU VREM SA FIM CEI MAI BOGATI SIN CIMITIR!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeule! Cum pot face rudele asa ceva. Mi-e greu sa accept din partea oricui, dar sa mai fie si o legatura de sange... Asa lipsa de suflet??? Imi plac povestile tale. Avem de invatat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie-mi sunt înnegurate zilele pentru că, după George, am rămas şi fără "bunicul" din Deleni. Şi tocmai voiam să merg zilele acestea să-i cer iertare că nu am găsit o zi în care să-l vizitez în ultimul timp ...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Alina.Aici,ca si la noi,ca peste tot,banii sunt ochiul ...cuiva rau!sti tu!
    Nepoate,treaca,mearga,dar cand propriul copil iti face una ca asta...si am avut si asemenea cazuri...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Zamfirpop.Imi pare rau de "bunicu".Ma gandesc ca o fi murit cu zile sarmanu,daca nu avea pe nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  7. ce trista poveste. Eu am noroc ca familia lui señor este bogata si nu ràvneste la averea lui.

    RăspundețiȘtergere