duminică, 22 noiembrie 2009

Turda

Fotografiile le-am luat de pe Wikipedia



Teatrul Turda foto sursa: http://1.bp.blogspot.com (turisticus)



Municipiul Turda se afla în jud.Cluj, în S-E Dealurilor Feleacului la o altitudine de 340-350 m, la confluenta râului Aries cu pârâul Racilor. Orasul se afla la 30 km de municipiul Cluj-Napoca, având aproximativ 60500 locuitori.
Desi cercetarile istorice si descoperirile arheologice nu au reusit sa precizeze nici macar cu aproximatie data întemeierii localitatii, au reusit în schimb sa stabileasca cu certitudine ca în perioada de înflorire a statului dac, în urma cu 2000 de ani, TURDA, pe numele de atunci Potaissa, era dupa cum remarca istoricul Camil Muresan, o asezare omeneasca bine cunoscuta, cu o dezvoltare social-economica apreciabila si de o importanta strategica deosebita. Asezarea Legiunii a V-a Macedonica la Potaissa si construirea Castrului roman pe Dealul Cetatii a ridicat Potaissa la rangul de municipiu si apoi la cel de Colonie.



Cea dintâi mentionare a localitatii Potaissa care s-a pastrat dateaza din anul 108, cum se poate constata pe copia – Miliarului – ce s-a ridicat în centrul orasului, în fata Postei.
Începând cu anul 274, când are loc retragerea aureliana, Potaissa, ca si celelalte localitati din fosta Dacie, a cazut prada navalirilor popoarelor barbare. Pentru aceasta perioada, despre Turda nu se stie aproape nimic, în schimb în unele scrieri îl regasim ca oras german-maghiar sub denumirea de Thorda.
Toponimul Potaissa a fost înlocuit cu denumirea Turda, cum atesta actul de adanie din anul 1705 al regelui ungur Geza I, act întocmit dupa cucerirea si încorporarea Transilvaniei în statul feudal maghiar în care se precizeaza ca # cetatea se chema Turda........., în locul ce se chema ungureste Aranos, iar în latineste Aureus#.
În secolul al XV-lea, în orasul Turda, se cladesc câteva biserici – Biserica Reformata si Biserica Romano-Catolica.


În secolul al XVII-lea urmeaza o perioada de decadere pentru Turda, orasul fiind incendiat în mai multe rânduri de oastea generalului Basta. În 1601, se concepe planul de asasinare a marelui voievod Mihai Viteazul, primul întemeietor al statului unitar român.
Dupa 1867, prin împacarea Vienei cu Budapesta, Turda, în plina dezvoltare economica, a devenit unul dintre cele mai puternice orase din Ardeal aflate sub ocupatia ungureasca.
Marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, a însemnat un moment de cotitura în viata economica, politica, sociala si culturala, atât pentru municipiul Turda, cât si pentru celelalte localitati din Transilvania care s-au aflat sub ocupatia ungara.
Situat într-o zona geografica unde majoritatea locuitorilor sunt români, orasul Turda, în perioada ce a urmat Marii Uniri, a reusit sa recupereze din terenul pierdut în timpul ocupatiei ungare sub aspect demografic si nu numai.

Sursa: http://afaceriardelene.ro/afaceri-ardelene-despre-turda.htm

Ti-am facut aceasta postare cu Turda ca sa ti mai treaca dorul de casa. Postarea se poate sterge oricând.

7 comentarii:

  1. Deci, Maramureşanca lucrează pentru Cenancă! Mulţumesc, Giulia. Sper să nu şteargă postarea, ci, să adauge altele!
    Mă bucur pentru amândouă! Plecate ambele de acasă, v-aţi întâlnit pe meleagurile virtuale ale internetului!
    Să aveţi o zi bună în fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  2. @zamfirpop.Giulia e mai tinara si mai priceputa in ale bloggoritului.Si-a oferit ajutorul,pentru care-i multumesc si pe aceasta cale.Blogul este gata....cu timpul stau mai rau...sper sa-mi revin,dar nu ca Lica din Petrid!

    RăspundețiȘtergere
  3. cautând imagini cu Turda, bineînteles ca mi-au aparut si de ale lui Zamfirppo. Nu le-am pus pentru ca probabil ai tu , de-ale tale.
    Nu am fost niciodata în Cheile Turzii.
    Superpe locuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari ,Ema pt.blog!Salutari de la Turda!Corina

    RăspundețiȘtergere
  5. @Corina.Multumesc.
    Imi pare rau doar ca timpul liber e putin si nu pot posta tot ce simt,tot ce gindesc....

    RăspundețiȘtergere
  6. ce ar fi sa ingrijeesti niste batrani in romania? la un centru de ingijire varstnici? pe 200 $ pe luna?:))))
    oare ai fi mai nemultumita ca te trezesc noaaptea?

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim.De unde ai scos ca as fi nemultumita.Pentru ca ma scoala noaptea sunt platita cu virf si indesat.In Romania acum nu as gasi job nici la ingrijit batrani.Daca cite-ai printre rinduri,deduceai ce am vrut sa spun.

    RăspundețiȘtergere